Sigle UE Exino

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218

SES Urban

Implementarea acestei activitati presupune 3 elemente esentiale:

1) selectarea grupului tinta;

2)monitorizarea participarii grupului tinta la activitatile proiectului;

3) monitorizarea gradului de satisfactie al grupului tinta privind programele de formare la
care participa.

1.Selectarea grupului tinta se va realiza pe baza Metodologiei de  selectare a grupului tinta, anexata la Cererea de finantare, prin intermediul acestei proceduri sunt procedurate toate activitatile ce urmeaza a fi implementate de la momentul identificarii persoanelor care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala in mediul urban pana la prima zi de curs la care aceste persoane participa. Astfel vor fi elaborate toate materialele necesare pentru ca persoanele interesate sa participe la activitatile proiectului sa poata sa aplice pentru a beneficia de sprijin. Intreaga metodologie de selectie a grupului tinta, procedura transparenta si nediscriminatorie va fi disponibila tuturor persoanelor interesate cu minim 15 zile anterior primei zile de
cand se pot depune aplicatiile pentru a fi admis in grupul tinta.

   Din punct de vedere al criteriilor de eligibilitate – acestea sunt criteriile de eligibilitate stabilite prin Ghidul Solicitantului Conditii Specifice si anume: 

a) sa aiba domiciliul in una din regiunile de implementare;

b) sa exprime in scris intentia de a infiinta o intreprindere sociala in mediul urban sau o intreprindere sociala de insertie in mediul urban in conformitate cu prevederile legii 219/2015 privind economia sociala, cu modificarile si completarile ulterioare si in conformitate cu prevederile HG585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia
sociala;

c) sa se incadreze in una din categoriile de grup tinta eligibile conform Ghidului Solicitantului Conditii Specifice si anume:

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive.

   In ceea ce priveste selectia propriu zisa aceasta se realizeaza pe baza principiului primul venit primul servit. Astfel vor fi selectate, in ordinea depunerii dosarelor de candidatura complete, primele 135 persoane care intentioneaza sa infiinteze o intreprindere sociala in una din regiunile de imlementare care indeplinesc toate conditiile de eligibilitate mentionate mai sus.

   În grupul țintă nu se vor putea înscrie soți, soții, rude sau afini până la gradul II inclusiv ai angajaților/administratorilor/reprezentanților legali/acționarilor administrator ului schemei de antreprenoriat. Această regulă se aplică inclusiv soților, soțiilor, rudelor sau afinilor până la gradul II inclusiv ai angajaților AMP EO /OIP EO.

   Din punct de vedere al cronologiei procesului de selectie acesta se deruleaza astfel:

   Se publica pe pagina web a proiectului anuntul de demarare a procesului de selectie, impreuna cu Metodologia de selectie a grupului tinta inclusiv documentele necesare cu cel putin 15 zile anterior primei zile de primire a dosarelor de inscriere;

   Dupa primirea dosarelor de inscriere acestea sunt analizate de catre consilierii informare si selectie grup tinta, in cazul in care dosarul nu este complet sau documentele nu contin toate informatiile necesare se transmite un singur set de solicitare de completare/clarificari;

   Data care se ia in considerare in aplicarea principiului primul venit primul servit este data la care au fost transmise ultimele documente ce compun dosarul de aplicare in grupul tinta.

   Persoanele al caror dosar este complet si care indeplinesc conditiile de eligibiliate, in ordinea completarii dosarului vor fi admise in grupul tinta. Persoanele care nu isi completeaza dosarul in maxim 5 zile de la primirea solicitarii de completare sau persoanele care nu sunt eligibile conform criteriilor de mai sus vor fi respinse.

   Pentru persoanele admise in grupul tinta se va realiza o analiza de nevoi complexa pe baza careia se vor stabilii programele de formare profesionala ce urmeaza a fi parcurse de fiecare persoana in parte, astfel fiecare persoana are posibilitatea de a parcurge unu program de formare in domeniul antreprenoriatului social (Antreprenor in economia sociala Cod COR 112032 sau Manager de intreprindere sociala cod COR 112036) si un program de formare in
expert accesare fonduri europene cod COR 242213 sau Curs de inspector/referent resurse umane cod COR 333304. Din punct de vedere al selectiei grupului tinta se are in vedere selectarea unui numar de 135 persoane care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala regiunea Centru sau Sud Munteania.

2)Monitorizarea participarii persoanelor din grupul tinta la activitatile proiectului – acest element de activitate se bazeaza pe Metodologia de monitorizare a participarii grupului tinta la activitatile de formare profesionala si are in vedere monitorizarea implicarii grupului tinta la activitatile proiectului. In aceasta faza de implementare se va monitoriza participarea grupului tinta la activitatea de formare profesionala, participare cantitativa – prezenta la curs dar si participare calitativa ca nivel de implicare in programul de formare. Se are in vedere asigurarea unei prezente ridicate la cursurile de formare si asigurarea unei participari active a persoanelor din grupul tinta in vederea atingerii rezultatelor asumate privind certificarea dar mai ales in vederea asigurarii unui proces de elaborare de calitate a viitoarelor planuri de afaceri.

3) Monitorizarea gradului de satisfactie al grupului tinta privind programele de formare la care participa, echipa de implementare a proiectului va asigura monitorizarea intregului proces atat din punct de vedere al derularii cursurilor de formare dar si din punct de vedere al satisfactiei persoanelor din grupul tinta. In acest sens va fi elaborata o Metodologia de monitorizare a derularii programelor de formare de catre furnizorul/furnizorii autorizati de formare profesionala, prin aplicarea acestei metodologii utilizand standarde de calitate inalte stabilite pe baza de indicatori cuantificabili se va asigura faptul ca furnizorul de formare va derula programele de formare la cele mai inalte standarde de calitate.

   Aceasta activitate are in vedere asigurarea intregului proces de asistare a persoanelor care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala de la faza de depunere a dosarului de candidatura pana la faza de finalizare a celor doua programe de formare profesionala de care beneficiaza. Activitatea aceasta asigura intreg procesul de selectare a grupului tinta, sprijinire in vederea participarii la programele de formare profesionala, monitorizare a participarii grupului tinta la programele de formare profesionala, asigurare a calitatii programelor de formare profesionala.

   Prin intermediul acestei activitati se asigura participarea/implicarea/motivarea /monitorizarea satisfactiei celor 135 persoane din grupul tinta.

   In vederea asigurarii unei rate ridicate de participare la programele de formare se are in vedere motivarea financiara a membrilor grupului tinta – astfel fiecare absolvent de curs de formare va beneficia de sprijin o subventie de 5lei/ora pentru fiecare ora de curs achitata din
costurile simplificate pentru formare.

   Un alt element de mobilizare/motivare pentru participarea activa la programele de sprijin este dat de oportunitatea de a obtine un sprijin financiar de minimis de pana la100.000 euro pentru dezvoltarea unei inteprinderi sociale. Un element ce trebuie puncta este faptul ca implementarea unui proces de selectie transparen si nediscriminatoriu este primul element esential al promovarii egalitatii de sanse si a nediscriminarii. Astfel procesul de selectie al grupului tinta se bazeaza exclusiv pe criterii transparente (derivate din prevederile Ghidului
Solicitantului Conditii Specifice) ce nu contin elemente discriminatorii pe baza de gen, rasa, statut social, apartenenta politica sau religioasa, nationalitate, etc.

   Proiectul exclude orice element de discriminare si promoveaza egalitatea de sanse si nediscriminarea. Orice persoana care indeplineste conditiile de eligibilitate enuntate mai sus poate sa beneficieze de sprijinul oferit in cadrul proiectului.

   Totodata se asigura un proces de selectie transparent, toate persoanele interesate putand avea acces la metodologia de selectie cu minim 15 zile inainte de data primirii primelor aplicatii.

   Din punct de vedere al resursei umane implicate vor fi angajate in echipa de implementare a proiectului vor fi bugetate doua posturi de Expert identificare, recrutare, mobilizare si monitorizare GT – cate unul la nivelul fiecarui partener si un responsabil GDPR.

R.1.4 – 135 persoane care doresc sa infiinteze intreprinderi sociale selectati pentru a beneficia de sprijin din partea proiectului.

Metodologia de selectare a grupului țintădescarcă (valabilă de la 22.10.2024)

Metodologia de selectare a grupului țintădescarcă (valabilă de la 01.10.2024)

Procesul de înscriere in grupul țintă se derulează în perioada 01.10.2024-31.03.2025.

In perioada 01.10.2024-15.10.2024 toate documentele necesare înscrierii in grupul țintă vor fi disponibile pe site-ul proiectului.  

Începând cu data de 16.10.2024 pot fi depuse dosarele de înscriere în grupul țintă. 

Criterii de eligibilitate:

a) domiciliu. Candidatul trebuie să aibă domiciliul într-una dintre regiunile de implementare ale proiectului.

b) intenția de a înființa o întreprindere socială. Candidatul trebuie să exprime în scris intenția de a înființa o întreprindere socială în mediul urban sau o întreprindere socială de inserție, în conformitate cu Legea 219/2015 privind economia socială (cu modificările și completările ulterioare) și HG 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 219/2015.

c) încadrarea într-o categorie eligibilă. Candidatul trebuie să facă parte din una dintre categoriile de grup țintă eligibile, conform Ghidului Solicitantului – Condiții Specifice:

  • Persoane în căutarea unui loc de muncă,
  • Tineri cu vârsta între 30 -35 ani, împliniți la data înscrierii în proiect.
  • Șomeri, inclusiv șomeri de lungă durată,
  • Persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii,
  • Persoane inactive.

 

   Dosarul de înscriere în grupul țintă trebuie să cuprindă următoarele documente:

1. Cerere de înscriere în grupul țintă al proiectuluidescarcă

2. Formular de înregistrare a participanților la operațiunile finanțate prin PEOdescarcă

3. Acord privind datele cu caracter personal descarcă

4. Documente de eligibilitate:

a) Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a demonstra eligibilitatea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru a fi incluse în grupul țintă al proiectului, este necesară depunerea următoarelor documente:

  1. Adeverință emisă de AJOFM, care confirmă că persoana este înregistrată ca fiind în căutarea unui loc de muncă.
  2. Dovada că persoana nu este angajată și nu are raporturi de muncă active, care poate fi demonstrată prin unul dintre următoarele documente:

a) Adeverință de la ANAF, care atestă că persoana nu are înregistrări privind venituri salariale sau contracte de muncă active, confirmând astfel că nu este angajată.

b) Extras ReviSal/Reges care va confirma că persoana nu are un contract de muncă activ și înregistrat.

c) Declarație pe proprie răspundere la înscrierea in grupul țintă…descarcă

    Declarație pe proprie răspundere la intrarea în operațiune (prima zi de curs)…descarcă

b) Tineri cu vârsta între 30 și 35 de ani. Această categorie include cetățenii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani împliniți și până la 35 de ani neîmpliniți la data înscrierii în grupul țintă, indiferent de statutul lor pe piața muncii. Pentru a demonstra eligibilitatea în această categorie, persoana trebuie să prezinte cartea de identitate, care va atesta vârsta și, astfel, încadrarea în grupul țintă al proiectului.

c) Șomer sau șomer de lungă durată. Pentru a demonstra eligibilitatea persoanelor care se încadrează în categoriile de șomeri și șomeri de lungă durată și pentru a fi incluse în grupul țintă al proiectului, este necesară prezentarea unei adeverințe emise de AJOFM, care să ateste calitatea de șomer sau șomer de lungă durată. 

d) Persoane din grupuri dezavantajate. Pentru a demonstra eligibilitatea și a fi incluse în grupul țintă al proiectului, persoanele din aceste grupuri trebuie să prezinte documente care atestă starea lor de vulnerabilitate, conform prevederilor legale naționale. Aceste documente pot include, dar nu se limitează la:

  • anchetă socială sau raport de anchetă socială întocmit de un asistent social, care să confirme situația socială și economică a persoanei, în conformitate cu Legea asistenței sociale nr. 292/2011.
  • adeverință de la Direcția de asistență socială care certifică statutul de persoană vulnerabilă sau dezavantajată pe piața muncii.

  Astfel, persoanele vor fi acceptate în grupul țintă dacă prezintă documente oficiale care atestă apartenența la un grup dezavantajat, conform legislației naționale.

e) Persoane inactive. Persoanele inactive sunt definite conform Eurostat, ca fiind persoanele care nu fac parte din forța de muncă (care nu sunt nici ocupate, nici șomere). O persoană se află în afara forței de muncă, potrivit definiției dată de Organizația Internațională a muncii. Totalitatea persoanelor din afara forței de muncă se mai numește și „populația inactivă” și poate include copii preșcolari, elevi, studenți, pensionari, casnice, cu condiția ca aceștia să nu lucreze deloc și să nu fie disponibili sau să își caute un loc de muncă; unele dintre acestea pot fi de vârstă de lucru. În lista de Întrebări și răspunsuri frecvente aferente apelului de proiecte „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban“, aferent Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, la răspunsul de la întrebarea 21, se găsește definiția data de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene pentru persoane inactive: (…) populația inactivă include copiii de vârstă preșcolară sau școlară, studenții, pensionarii, precum și acele persoane care, deși se află la vârstă de muncă (15-64 ani), nu muncesc, nu sunt disponibili și nici nu își doresc să muncească (casnice), persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.); Sunt considerate inactive și persoanele care au declarat că în săptămâna de referință aveau un loc de muncă de la care au absentat, care nu au certitudinea că vor reveni la locul de muncă într-o perioadă de cel mult trei luni și care nu primesc cel puțin 50% din salariu de la angajator, nu sunt disponibile să înceapă lucrul și care nu au căutat în mod activ un loc de muncă (INS, Ocupare și șomaj). Persoanele vor face dovada respectării condițiilor de eligibilitate pentru a fi înscrise în grupul țintă prin prezentarea unor documente oficiale emise de Direcția de asistență socială, AJOFM sau instituții ale statului abilitate să confirme acest statut.  

5. Declarație privind dorința de a înființa o întreprindere socială în mediul urban descarcă

6.Copie după cartea de identitate (se semnează olograf de candidat cu mențiunea Conform cu originalul);

7.Copie după certificatul de naștere, căsătorie și divorț, după caz (se semnează olograf de candidat cu mențiunea Conform cu originalul)

8. Copie diplomă sau adeverință de la ultima formă de școlarizare absolvită. Pentru a fi eligibilă o persoană trebuie sa aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți la data înscrierii in grupul țintă și să fii absolvit 12 clase, cu sau fără diplomă de bacalaureat.

9. Declarație de evitare a dublei finanțăridescarcă

10. Declarație de evitarea conflictului de interese și a incompatibilitățiidescarcă

11Declarație privind disponibilitatea de a participa la activitățile proiectului…descarcă

12. Acord pentru  utilizarea materialelor foto/video realizate in proiect…descarcă

13. Declarație de asigurare a cofinanțării proprie de minimum 10% din valoarea
sprijinului financiar primitdescarcă

14. Declarație de respectare a prevederilor din Ghidul solicitantului – Condiții specifice referitor la faptul că persoana din grupul țintă nu este soț, soție, rudă sau afin până la gradul II inclusiv ai angajaților/administratorilor/reprezentanților legali/acționarilor administratorului schemei de antreprenoriat…descarcă

15. Extras de cont pe numele persoanei care se înscrie in grupul țintă – Extrasul poate fi depus pana la finalizarea cursurilor și este necesar virării subventie de 5lei/ora pentru fiecare ora de curs la persoanele care au participat integral la cursuri și au susținut examenul de absolvire final.  

   La dosarul de înscriere în grupul țintă vor fi adăugate de către Expertul de identificare, selectare, mobilizare și monitorizare GT Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare și Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare individualizate. Aceste documente vor fi elaborate de expert pe baza informațiilor colectate în cadrul procesului de recrutare și evaluare a fiecărui participant. Persoanele înscrise nu trebuie să pregătească aceste documente, deoarece ele vor fi generate de expert, asigurând astfel personalizarea și relevanța programelor de formare în funcție de nevoile fiecărui participant. 

16. Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare…descarcă

17.Analiza de nevoi pentru participarea la programele de formare individualizate…descarcă

   Toate documentele și comunicarea în cadrul proiectului se realizează în limba română sau vor fi însoțite de o traducere autorizată.

 Pentru clarificare, menționăm că în conformitate cu Ghidul Solicitantului – Condiții specifice, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să fie angajate și să nu aibă raporturi de muncă/serviciu la data includerii în grupul țintă al proiectului și nici la data primei zile de curs.

Cum trimiți documentele? 

După ce ai pregătit toate documentele, pune-le într-un dosar de plastic cu șină.

Atenție! Asigură-te că toate documentele sunt complete și semnate corespunzător înainte de trimitere.

Modalități de depunere a dosarului:

1. Trimiterea prin curier:
Dosarul fizic trebuie trimis prin curier, cu plata la expeditor, la următoarea adresă:

Asociația Exino,
București, Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, Tronsonul 5, et. 5, cp. 010073.

Persoana de contact: Dl. Dragoș Ioan – telefon: 0728.796.810

Pe plic, scrie următoarea mențiune: „Pentru înscriere în Proiect 312218”

2. Depunerea dosarului direct la sediu:
Dacă preferi să depui personal dosarul de înscriere, te poți prezenta direct la sediul Asociației Exino la aceeași adresă:

București, Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, Tronsonul 5, et. 5, cp. 010073.
Program de depunere: Luni – Vineri, între orele 09:30 – 17:00.

Un reprezentant al echipei te va întâmpina și te va ajuta să depui dosarul în condiții optime.


Atenție! Persoanele care intenționează să participe în proiect și care depun dosarele de candidatură, fie prin curier, fie personal la sediul Asociației Exino, își manifestă implicit acordul de a furniza datele cu caracter personal în vederea prelucrării și utilizării acestora pentru înscrierea în grupul țintă al proiectului.

Toate persoanele care depun documentele solicitate și parcurg etapele proiectului sunt de acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de liderul de parteneriat și de către partener, și transmise către Organismul Intermediar Regional sau către alte autorități competente, conform obligațiilor legale.

Raportarea către autoritățile competente este o obligație legală a Administratorului schemei de minimis.


Pentru orice întrebări referitoare la criteriile de eligibilitate, completarea documentelor sau trimiterea dosarului, nu ezita să contactezi echipa noastră.

Persoană de contact (09:30 – 17:00):
Nume: Dl. Dragoș Ioan
Telefon: 0728.796.810
Email: dragos.ioan@exino.ro

Suntem bucuroși să te ajutăm și să îți oferim tot suportul necesar!

   Aceasta activitate se bazeaza pe Metodologia de monitorizare a participarii grupului tinta la activitatile de formare profesionala si are in vedere monitorizarea implicarii grupului tinta la activitatile proiectului.

   In aceasta faza de implementare se va monitoriza participarea grupului tinta la activitatea de formare profesionala, participare cantitativa – prezenta la curs dar si participare calitativa ca nivel de implicare in programul de formare.

   Se are in vedere asigurarea unei prezente ridicate la cursurile de formare si asigurarea unei participari active a persoanelor din grupul tinta in vederea atingerii rezultatelor asumate privind certificarea dar mai ales in vederea asigurarii unui proces de elaborare de calitate a viitoarelor planuri de afaceri.

Metodologia de monitorizare a participarii grupului tinta la activitatile de formare profesională…descarcă

Metodologia GT

Pentru mai multe detalii privind această activitate vă rugăm să contactați de L-V intre orele 09.30-17.00,  Expertul de Expert identificare, selectare mobilizare si monitorizare GT – Dl. Dragos Ioan la telefon 0728.796.810 sau email : dragos.ioan@exino.ro

   Echipa de implementare a proiectului va asigura monitorizarea intregului proces atat din punct de vedere al derularii cursurilor de formare dar si din punct de vedere al satisfactiei persoanelor din grupul tinta.

Chestionar de satisfacție al grupului tinta privind programele de formare la care participa…descarcă

Denumire beneficiar: Asociația Exino
Parteneri proiect:
Dast Training Center SRL
Dată începere proiect: 01/10/2024

Pagina Facebook a proiectului

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218