Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programului Operațional Capital Uman, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de investiții 8.iii: Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor micro întreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non agricol din zona urbană.
Obiectivul general al proiectului este susținerea dezvoltării unui ecosistem competitiv de afaceri, centrat pe antreprenoriat, inovare și creativitate, care să pună accent pe încredere, eficiență și excelență prin înființarea, demararea funcționării și susținerea dezvoltării sustenabile a 90 de noi întreprinderi cu profil non agricol în zona urbană din Regiunea de Dezvoltare Centru care vor crea valoare adăugată prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 408 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, care doresc să demareze o activitate economică non agricolă în zona urbana, subvenționarea planurilor de afaceri ale acestora cu până la 40.000 euro și prin crearea a minim 180 de noi locuri de muncă în acord cu sectoarele identificate ca fiind competitive în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020.
Proiectul își propune trei direcții majore de acțiune ce au ca si scop final creșterea gradului de ocupare prin dezvoltarea de activități pe cont propriu. In acest sens cele trei direcții majore de acțiune propuse spre finanțare au in vedere următoarele:
Proiectul îşi propune să genereze un efect pozitiv pe termen lung ca urmare a dezvoltării competențelor antreprenoriale – atât prin formarea celor 408 de membrii ai grupului ţintă cât şi prin înființarea şi demararea funcționării cele 90 de noi afaceri dezvoltate în Regiunea de Dezvoltare Centru. Cele 408 de persoane formate în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale vor avea oportunitatea şi competențele certificate de a demara activități economice pe cont propriu putând contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunii Centru.
Cele 90 de noi afaceri demarate vor asigura noi locuri de muncă contribuind la dezideratul Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă 2014-2020, de creștere a gradului de ocupare. Cele 90 de subvenții vor fi acordate în vederea dezvoltării sectoarelor identificate ca fiind competitive in Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020, şi anume: Turism şi ecoturism; Textile şi pielărie; Lemn şi mobilă; Industrii creative; Industria auto şi componente; Tehnologia informațiilor şi comunicațiilor; Sănătate şi produse farmaceutice; Energie şi management de mediu; Bioeconomie, biofarmaceutică şi biotehnologii; Procesarea alimentelor şi a băuturilor. În selectarea domeniilor de activitate a noilor afaceri se va avea în vedere respectarea prevederilor art. 5 alin 2 din Schema de ajutor de minimis România Start Up Plus.
OS.1 Implementarea unor programe de formare în vederea incurajării antreprenoriatului și dezvoltarea competentelor antreprenoriale pentru un număr de 408 de persoane interesate în dezvoltarea unor activități pe cont propriu din regiunea Centru. Obiectivul specific nr. 1 al proiectului propus spre finanțare vine în sprijinul priorității de de investiții 8.iii Activități independente, antreprenoriat și înființare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi și a unor intreprinderi mici și mijlocii inovatoare din POCU prin dezvoltarea competentelor necesare persoanelor care doresc sa demareze o activitate independenta. Programul de formare este structurat pe doua aspecte esențiale: 1. dezvoltarea și derularea unui program de formare pentru un număr de 408 persoane din Regiunea Centru care doresc sa demareze o activitate independenta în vederea dobândirii competentelor necesare, competente certificate de către ANC (Autoritatea Națională de Calificări); 2. Furnizarea unui program de consiliere și sprijin pentru 408 persoane din regiunea Centru în vederea dobândirii competențelor practice pentru elaborarea unui plan de afaceri ce are ca scop final demararea unei activități independente. Prin intermediul procesului de sprijin și consiliere în dezvoltarea planurilor de afaceri se are în vedere asistarea celor 408 persoane din grupul țintă în dezvoltarea planurilor de afaceri în conformitate cu metodologia de derulare a concursului de antreprenoriat.
OS.2 Incurajarea si sprijinirea antreprenoriatului prin oferirea de sprijin financiar neramburasabil si de consiliere/consultanta/mentorat in vederea dezvoltarii a 90 de afaceri pe cont propriu in regiunea Centru. OS nr. 2 al proiectului vine in sprijinul priorității de de investitii 8.iii din POCU prin furnizarea de sprijin financiar si mentorat pentru un numar 90 de persoane care doresc sa demareze o activitate independenta in regiunea Centru. In acelasi timp OS nr. 2 vinde in intampinarea obiectivului specific 3.7 din Programul Operational Capital Uman – Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbana prin sprijinirea cresterii gradului de ocupare prin sustinerea a 90 de noi intreprinderi. Programul de sprijin oferit are in vedere trei componente principale – 1 este data de participarea celor 90 de persoane la un stagiu de practica organizat in cadrul unei intreprinderi existente, functionale, a carei activitate economica face parte din aceeasi grupa CAEN cu cea aferenta planului de afaceri selectat; 2 sprijinul acordat celor 90 de câștigători ai concursului de antreprenoriat este dat de furnizarea unui program de mentorat in vederea dezvoltării activității independente in conformitate cu planul de afaceri selectat; 3 acordarea de sprijin financiar sub forma unei scheme de antreprenoriat pentru cele 90 de noi intreprinderi. Aceasta componenta are în vedere asigurarea finanțării necesare pentru dezvoltarea noilor afaceri.
OS.3 Creșterea gradului de ocupare a forței de munca la nivelul regiunii de dezvoltare Centru prin susținerea intreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbana in vederea dezvoltării a cel putin 180 de noi locuri de munca sustenabile. Obiectivul specific nr. 3 vinde in întâmpinarea obiectivului specific 3.7 din Programul Operațional Capital Uman – prin sprijinirea creșterii gradului de ocupare prin susținerea a 90 de noi intreprinderi in vederea dezvoltării de noi locuri de munca. In vederea atingerii obiectivului de dezvoltare a minim 180 de noi locuri de munca se au in vedere următoarele aspecte – fiecare din cele 90 de noi intreprinderi sprijinite beneficiare a schemei de ajutor de antreprenoriat (minimis) are in vedere obligația de a înființa un număr minim de 2 noi locuri de munca. In vederea asigurării sustenabilitatii locurilor de munca create in cadrul proiectului se are in vedere obligativitatea beneficiarilor de ajutor de antreprenoriat (minimis) de a păstra locurile de munca pentru o perioada minima de 12 luni – din care minim 6 luni in perioada in care beneficiază de sprijin financiar prin schema de ajutor de minimis si alte minim 6 luni in perioada de sustenabilitate, după cele maxim 12 luni in care beneficiază de sprijin de minimis (antreprenoriat) prin intermediul proiectului.
Grupul țintă al proiectului este compus din 408 persoane fizice din Regiunea Centru care doresc să demareze o afacere non agricolă în mediul urban.
Pentru a fi eligibilă o persoană trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:
a) intenționează să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban,
b) își are reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban din Regiunea Centru. Nu pot face arte grupul țintă tinerii NEETs ( acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training” tineri din categoria de vârstă cuprinsă între 15 și 24 de ani care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă).
Proiectul are în vedere ameliorarea următoarelor tipuri de nevoi pentru care sunt propuse soluții:
Prima pagină » Vreau să fiu antreprenor!
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanţat de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu poziția oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Adresa Birou: Calea Victoriei nr.155, bl.D1, Tronsonul 5, et.5, cod poștal 010073
Nr. înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor : 6909/A/2007
CUI: 23050598
Cont : RO95BTRLRONCRT0610630601
Bogdan Tănase – Președinte
Telefon: 0722.168.000
Răzvan Gavrilescu – Director Executiv
Telefon: 0722.455.447
Pierre de Hillerin – Relații Publice
Telefon: 0722.307.765
© Copyright 2024 - Toate drepturile sunt rezervate de Asociația EXINO