Sigle UE Exino

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218

Creșterea capacității ONG

Anunțuri

1.În cadrul prezentului apel de proiecte, persoanele care au absolvit cursul de ”Antreprenor în economia socială, cod COR 112032” sau ”Manager de întreprindere socială, cod COR 112036” în cadrul altor proiecte cu finanțare europeană sau în cadrul altor programe de formare pot participa la concursul planurilor de afaceri?

Răspuns: Persoanele care se încadrează în grupul țintă eligibil și care dețin un certificat de absolvire a unui program de formare antreprenorială specifică în conformitate cu standardele existente pentru ocupațiile specifice sectorului economiei sociale (Antreprenor în economia socială Cod COR 112032 sau Manager de întreprindere socială cod COR 112036), pot participa la concursul de planuri de afaceri, doar in conditiile in care aceste persoane au fost incluse initial in grupul tinta si au participat la activitatile proiectului.

2. Care sunt categoriile de persoane ce fac parte din grupuri dezavantajate pe piața muncii și eligibile de a face parte din grupul țintă precum și legea specifică care îl definește?

Răspuns:

– Conform prevederilor Legii nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia socială grupul vulnerabil este definit ca persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai, în conformitate cu prevederile art. 6 lit. p) din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, cu modificările şi completările ulterioare .

– In Legea asistenţei sociale nr.292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, art. 6 lit. p), grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială;

– sau în conformitate cu strategiile naţionale aferente diferitelor domenii care vizează grupuri vulnerabile sau dezavantajate/ defavorizate în ocupare, educaţie, sănătate, locuire sau altele asemenea;    In acest context, grupurile vulnerabile pe piata muncii se regasesc in Strategia naţionale pentru ocuparea forţei de muncă 2021 – 2027, aprobata prin Hotărârea Guvernului nr. 558/2021. Astfel, grupuri vulnerabile sau dezavantajate/ defavorizate în ocupare pot fi formate din persoane cu nivel de instruire scăzut, persoanele cu dizabilităţi sau persoanele din comunităţile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zone rurale, persoane eliberate din detenţie, tineri postinstituţionalizaţi, şomeri cu un nivel redus de competenţe, persoane cu vârsta de peste 50 de ani, persoane reîntoarse în ţară etc. Măsurile de stimulare a iniţiativelor antreprenoriale în rândul persoanelor dezavantajate pe piata muncii se pot adresa în special în rândul persoanelor subreprezentate sau dezavantajate în ecosistemul antreprenorial din România (de exemplu, tineri, femei, şomeri cu nivel scăzut de educaţie etc).
   Pentru fiecare persoană care va beneficia de activitățile proiectului trebuie să se justifice starea de vulnerabilitate în care se află aceasta, raportat la poziția/accesul pe piața muncii.

3.Vor putea fi considerate drept locuri de muncă nou create în cadrul indicatorului 5SO06 „Locuri de muncă nou create“ acele locuri de muncă pentru care întreprinderile înființate în cadrul proiectului optează pentru subvenționarea locurilor de muncă nou create, în conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, locuri de muncă care NU vor fi incluse în bugetul planurilor de afaceri?

Răspuns: Ghidul Solicitantului Condiții Specifice nu impune nici o restricție întreprinderilor sociale sprijinite în accesarea mecanismului de stimulare a ocupării forței de muncă. În cazul în care solicitantul de ajutor de minimis prevede cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă nou create decontate conform Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, fără a fi cuprinse în bugetul planului de afaceri, este obligatoriu ca aceste noi locuri de muncă să fie asumate în planul de afaceri și urmarite pe perioada de implementare a proiectului și în perioada de sustenabilitate, conform prevederilor GSCS. Doar în aceste condiții, aceste locuri de muncă pot fi cuantificate la indicatorul 5SO06.

4. Care este diferența între persoane în cautarea unui loc de muncă, șomeri și persoane inactive? Vă rugăm să furnizați definiția concretă a unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Răspuns: Conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, art.5, alinIII : persoană în căutarea unui loc de muncă – persoana care face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii.

   In cazul prezentului apel de proiecte, o persoana aflată în căutarea unui loc de muncă nu trebuie sa se afle in situatia de a ocupa un loc de munca/nu este angajata/nu are raporturi de serviciu, la data includerii in grupul tinta al proiectului. 

Șomer – persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;

b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;

c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

    Șomer înregistrat – persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la pct. IV şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.

   Persoanele inactive sunt definite conform Eurostat, ca fiind persoanele care nu fac parte din
forța de muncă (care nu sunt nici ocupate, nici șomere).

  Populația inactivă include copii de vârstă preșcolară sau școlară, studenții, pensionarii, precum și acele persoane care, deși se află la vârstă de muncă (15-64 ani), nu muncesc, nu sunt disponibili și nici nu își doresc să muncească (casnice), persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.); Sunt considerate inactive și persoanele care au declarat că în săptămâna de referință aveau un loc de muncă de la care au absentat, care nu au certitudinea că vor reveni la locul de muncă într-o perioadă de cel mult trei luni și care nu primesc cel puțin 50% din salariu de la angajator, nu sunt disponibile să înceapă lucrul și care nu au căutat în mod activ un loc de muncă. (INS, Ocupare și șomaj).

5. Se pot finanța mai multe afaceri cu același cod CAEN în aceeași localitate?

Răspuns: Ghidul Solicitantului Conditii Specifice nu instituie reguli privind numărul de firme cu același cod CAEN finanțate într-o localitate.

6. Vă rog să precizați dacă grupul țintă eligibil include: – persoane aflate în căutarea unui loc de muncă de orice vârstă, sau doar persoane aflate in cautarea unui loc de munca care sunt tineri cu vârsta de peste 30 ani de orice vârstă?

Răspuns: În cazul persoanelor din categoriile: persoane aflate în cautarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive, nu sunt impuse condiții privind vârsta acestora, ci doar condițiile legale privind ocuparea unui loc de muncă.

7. Intreprinderea sociala finatată prin proiect poate avea sediul social intr-un oraș iar punctul de lucru pentru care se solicita finantarea in alt oraș? 

Raspuns:  Da, în conformitate cu Ghidul solicitantului – Conditii specifice în cadrul acestui apel, proiectul va viza localități urbane, așa după cum sunt acestea definite și prezentate în Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, cu condiția sa fie in regiunile de implementarea a proiectului.

Denumire beneficiar: Asociația Exino
Parteneri proiect:
Dast Training Center SRL
Dată începere proiect: 01/04/2024

Pagina Facebook a proiectului

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218