Sigle UE Exino

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218

SES Urban

Una din nevoile esentiale pentru persoanele care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala este nevoia de formare profesionala in domeniul antreprenoriatului social.

   In acest sens proiectul propune implementarea a doua programe de formare profesionala acreditate ANC in Antreprenor in economia sociala Cod COR 112032 sau Manager de intreprindere sociala cod COR 112036 destinate celor 135 persoane din grupul tinta.

   Persoanele selectate pentru a beneficia de sprijin din partea proiectului, pe baza unei analize de nevoi complexe vor fi directionate catre unui din cele doua programe de formare Antreprenor in economia sociala Cod COR 112032 sau Manager de intreprindere sociala cod COR 112036, fiecare membru al grupului tina va beneficia de un din cele doua programe de formare.

   Din punct de vedere tehnic programele de formare vor fi realizate de catre partener, acesta fiind autorizat ca si furnizor de formare profesionala pentru derularea acestor programe de formare. Din punct de vedere al derularii efective procesul de formare va fi compus dintr-un modul de teorie si un modul practic.

  In cadrul modulului de teorie formatorii vor asigura furnizarea materiei de curs, in conformitate cu suportul de curs depus odata cu dosarul de acreditare.

   In cazul modulului teoretic de predare vor fi prezentate elementele esentiale si cunostintele teoretice esentiale pentru grupul tinta in vederea dobandirii competentelor. Componenta de pregatire teoretica a programului de formare are in vedere urmatoarele aspecte:

1.Dobandirea competentelor cheie in conformitate cu standardul ocupational prin furnizarea de cunostinte teoretice cu privire la dezvoltarea antreprenoriatului social;

2.Familiarizarea persoanelor din grupul tinta cu principiile temele secundare ale FSE+ („Contributia la competentele si locurile de munca verzi si la economia verde“ si „Nediscriminare“);

3.Familiarizarea persoanelor din grupul tinta cu temele orizontale (Dezvoltare durabila/Egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati/Nediscriminare si prevenirea oricarei forme de discriminare/, Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități).

Cele 3 elemente ale pregatirii teoretice au in vedere urmatoarele aspecte: 

 1. Dobandirea competentelor antreprenoriale sociale cheie in conformitate cu standardul ocupational se deruleaza pe baza de sesiuni de formare teoretica, predare din partea formatorilor pentru participantii la programul de formare. In timpul orelor de pregatire teoretica persoanele care beneficiaza de programul de formare vor dobandii cunostintele teoretice necesare pentru demararea unui proiect de antreprenoriat social, in acelasi timp vor avea acces la referinte bibliografice si informatii necesare aprofundariicunostintelor.

2.Familiarizarea persoanelor din grupul tinta cu principiile temele secundare ale FSE+ („Contributia la competentele si locurile de munca verzi si la economia verde“ si „Nediscriminare“) – are in vedere familiarizarea cursantilor cu conceptele specifice economiei verzi bazata pe competente verzi si necesitatea de a sprijinirii procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si utilizarii eficiente a resurselor in vederea protejarii mediului inconjurator, totodata vor fi prezentate elementele de inovare sociala si rolul activ pe care companiile trebuie sa il asume in procesul de dezvoltare sociala, nu in ultimul rand vor fi prezentate beneficiile utilizarii tehnologiei informatiilor si ale comunicatiilor in procesul de dezvoltare antreprenoriala sociala si in cresterea sanselor de succes pe piata economica. In ceea ce priveste tema secundara nediscriminare vor fi avute in vedere prezentarea prevederilor legale in materie de nediscriminare si obligatiile ce revin anteprenorilor sociali in procesele specifice relatiilor de munca dar si relatiilor economice ce deriva din legislatia nationala si comunitara incidenta.

3. Familiarizarea persoanelor din grupul tinta cu temele orizontale (Dezvoltare durabila/Egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati/Nediscriminare si prevenirea oricarei forme de discriminare/, Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități) – are in vedere prezentarea elementelor legale ce trebuie avute in vedere atat din punct de vedere al conservarii si protejarii mediului – inclusiv principiul poluatorul plateste, cat si elementele legale ce tin de promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarii. Se are in vedere prezentarea elementelor legale cu privire la obligatiile legale de nediscriminare a grupurilor vulnerabile si de asigurare a egalitatii de sanse intre barbati si femei. Toodata se are in vededere familiarizarea persoanelor din grupul tinta – a viitorilor anteprenori sociali a importantei asigurarii accesului persoanelor cu dizabilitati atat la locul de munca in calitate de angajati in viitoarele inteprinderi sociale dar si la bunuri si servicii in calitate de beneficiari/clienti ai viitoarelor inteprinderi sociale sprijinite. Un element esential pe care se va pune accentul este faptul ca in dezvoltarea planurilor de afaceri participantii la concurs vor trebui sa tina cont de elementele prezentate la punctele 2 si 3 urmand sa fie punctate suplimentar acele proiecte care integreaza activ principiile mentionate anterior.

   In cadrul modulului practic, dezvoltat prin programul de formare se are in vedere sprijinirea celor 135 persoane din grupul tinta beneficiare ale programului de formare in procesul de dezvoltare a planului de afaceri. In cazul modulului practic formatorii vor oferii ghidaj pentru cele 135 persoane din grupul tinta in vederea cresterii calitatii planurilor de afaceri dezvoltate. Formatorii pentru derularea programului de formare vor asigura sprijin individualizat pentru fiecare membru al grupului tinta in dezvoltarea planului de afaceri.

   Planul de afaceri urmeaza sa fie evaluat in procesul de evaluare in vederea obtinerii certificatului de competente ANC.

   In elaborarea planurilor de afaceri, formatorii vor asigura includerea ca si principii directoare urmatoarele aspecte, care vor fi si punctate suplimentar in cadrul concursului de planuri de afaceri: 

1. Egalitatea de sanse si nediscriminarea, promovand astfel toleranta zero la discriminare in cadrul intreprinderilor sociale;

2. Utilizarea tehnologiei informatiei ca si element care asigura o integrare de succes a intreprinderilor sociale in habitatul socio economic actual asigurand adaptarea la dinamica economica;

3. Utilizarea de tehnologii si procese economice cu emisii scazute de dioxid de carbon si utilizarea rationala a resurselor.

   In vederea evaluarii si certificarii competentelor dobandite de cei 135 participanti la programul de formare se va organiza o sesiune de evaluare pentru fiecare grupa de formare – in conformitate cu metodologia ANC.

   Sesiunea de evaluare va cuprinde un element de verificare a cunostintelor teoretice – test scris, si un element de verificare a competentelor practice – evaluarea planurilor de afaceri elaborate.

Intregul proces de formare urmeaza sa fie monitorizat de catre consilierii informare si recrutare grup tinta – monitorizare pe doua componente: 

1.monitorizarea participarii active a grupului tinta la programele de formare.
2.monitorizarea modului de implementare a programului de formare de catre furnizorul
de formare inclusiv gradul de satisfactie al participantilor la formare.

   Din punct de vedere al rezultatelor si impactului asupra grupului tinta proiectul isi asuma o rata de
succes 90,37% in dobandirea certificatelor de competente recunoscute de ANC, 122 din cei 135 membri ai grupului tinta vor obtine certificarea ca urmare a parcurgerii programului de formare.

   Din punct de vedere tehnic programul de formare este organizat ca si program de specializare, in conformitate cu prevederile OG129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu o durata de 180 de ore – din care 60 de ore de pregatire teoretica si 120 de ore de pregătire practica.

   Programul de formare se va finaliza cu un proces de evaluare si certificare a competentelor organizat in conformitate cu prevederile OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor si cu emiterea de certificate de competente cu recunoastere nationala.

   În cadrul programului de formare profesională planurile de afaceri pot fi elaborate individual sau în echipă de participanți în cadrul cursurilor de formare pentru ocupațiile specifice sectorului economiei sociale.

   Din punct de vedere al resurselor bugetare angrenate in procesul de implementare a cursurilor de formare de tip specializare, acestea vor fi asigurate pe baza de cost simplificat de 24,81lei/ora /absolvent – in conformitate cu Ghidul Solicitantului Conditii Specifice.

R. 1.5 – 135 persoane care beneficiaza de un curs de formare profesionala specifica antreprenoriatului social.
R. 1.6 – 122 de persoane certificate ca urmare a participarii la cursul de formare profesionala specifica antreprenoriatului social.

Aceasta activitate se bazeaza pe Metodologia de monitorizare a participarii grupului tinta la activitatile de formare profesionala si are in vedere monitorizarea implicarii grupului tinta la activitatile proiectului.

   In aceasta faza de implementare se va monitoriza participarea grupului tinta la activitatea de formare profesionala, participare cantitativa – prezenta la curs dar si participare calitativa ca nivel de implicare in programul de formare.

   Se are in vedere asigurarea unei prezente ridicate la cursurile de formare si asigurarea unei participari active a persoanelor din grupul tinta in vederea atingerii rezultatelor asumate privind certificarea dar mai ales in vederea asigurarii unui proces de elaborare de calitate a viitoarelor planuri de afaceri.

Metodologia de monitorizare a participarii grupului tinta la activitatile de formare profesională…descarcă

   Pentru mai multe detalii privind această activitate vă rugăm să contactați de L-V intre orele 09.30-17.00,  Expertul de Expert identificare, selectare mobilizare si monitorizare GT – Dl. Dragos Ioan la telefon 0728.796.810 sau email : dragos.ioan@exino.ro

Echipa de implementare a proiectului va asigura monitorizarea intregului proces atat din punct de vedere al derularii cursurilor de formare dar si din punct de vedere al satisfactiei persoanelor din grupul tinta.

Chestionar de satisfacție al grupului tinta privind programele de formare la care participa…descarcă

Denumire beneficiar: Asociația Exino
Parteneri proiect:
Dast Training Center SRL
Dată începere proiect: 01/10/2024

Pagina Facebook a proiectului

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate:Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale, Apel P PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate, Titlu proiectului : Sprijin pentru dezvoltarea de inteprinderi sociale sustenabile in regiunile Centru si Sud Muntenia, cod mysmiss: 312218