Cele șase nevoi elementare

Distribuie articolul

Aceste șase nevoi elementare ne pun în mișcare . Ele sunt forța din spatele lucrurilor nebunești pe care le fac (ceilalți) oameni și din spatele lucrurilor mari pe care le facem noi. Noi avem cu toții aceleași șase nevoi și ordinea în care facem asta determină direcția vieții noastre.

De ce sunt cele șase nevoi umane atît de importante de înțeles? Ei bine, dacă ai de gând să clădești o avere , trebuie să știi ce cauți de fapt – pentru ce o clădești? Cauți bogăție pentru a te simți în siguranță , la adăpost? Vânezi bogăția pentru a te simți special și unic? Sau cauți să ai un semntiment al contrinuției – vrei să faci lucruri pentru ceilalți într-un fel în care nu ai putut niciodată înainte? Sau poate toate cele de mai sus?

Dacă apreciezi certitudinea drept cea mai importantă nevoie din viața ta, te vei deplasa într-o direcție foarte diferită, vei acționa diferit în relații, în afaceri si în finanțe decât dacă dragostea ar fi nevoia ta numărul unu. Daca săpăm adânc pntru a descoperi ce urmărești în realitate , nu sunt nici pe departe banii. Ceea ce cauți în realitate este ceea ce crezi că îți vor oferi banii. În ultimă instanță , este vorba despre un set de emoții.  Și dedesubtul acelor emoții se află nevoile.

Nevoia 1 : Siguranță / confort

Prima nevoie umană este nevoia de Siguranță. Este nevoia noastră de a sumți ca deținem controlul și de a ști ce urmează să de întâmple pentru a ne simți siguri. Este nevoia de confort elementar , nevoia de a evita durerea și stresul și de asemenea de a crea plăcere. Asta are sens? Nevoia noastră de siguranță este un mecanism de supraviețuire . Ea influențează cât de mult risc suntem dispuși să ne asumăm în viață – în joburile noastre, în investițiile noastre și în relațiile noastre. Cu cât este mai mare nevoia de siguranță , cu atât mai redus va fi riscul pe care vei fi dispus sa ti-l asumi sau sa-l induri emotional. Aici își are originea adevărata „toleranță față de risc”.

Dar dacă ești complet sigur tot timpul? Dacă ai ști ce se va întâmpla , când se va întâmpla, cum se va întâmpla.Ai ști ce ar urma să spună oamenii înainte să o facă. Atunci cum te-ai simți? La început te-ai simți extraordinar , dar în cele din urmă cum crezi că te-ai simți? Plictisit de moarte.

Nevoia 2 : Nesiguranță / varietate
O alta nevoie omeneasca este nesiguranta . Avem nevoie de varietate. Avem nevoie de surpriza.
Îți plac surprizele? Daca ai raspuns „da” te amagesti singur. Iti plac surprizele pe care le vrei. Pe cele pe care nu le vrei, le numești probleme.
Dar ai nevoie în continuarea de ele pentru a-ți forma ceva muschi în viață. Nu iți poti dezvolta muschii , sau tăria de caracter, dacă nu ai ceva împotriva căruia să-ți mobilizezi fortele.

Nevoia 3 : Însemnătate
Cu toții avem nevoie să ne simțim importanți, speciali, unici sau doriti. Dar cum o putem obține? Unii câștigând milioane de euro, alții adunând diplome academice. Alții aleg să creeze o comunitate iar alții să își facă tatuaje și piercinguri pe tot corpul. Sunt multe feluri de a o obține.

Nevoia 4: Iubire și conexiune
Iubirea este oxigenul vieții. Este ceea ce ne dorim cu totii și lucrul de care avem cea mai mare nevoie. Când iubim complet, ne simțim vii, dar atunci când pierdem iubirea, durerea este atât de mare, încât cei mai mulți oameni se mulțumesc cu conexiunea, firimiturile iubirii. Poți dobândi sentimentul acela de conexiune prin prietenie, rugăciune sau prin plimbări în natură. Dacă altceva nu funcționeaza îți poți lua un câine.

Nevoia 5: Dezvoltarea
Ce faci dacă nu te dezvolți? Mori. Dacă o relație nu se dezvoltă, dacă o afacere nu se dezvoltă , dacă tu nu te dezvolți, nu contează cât de mulți bani ai în bancă, cât de mulți prieteni ai, cât de mulți oameni te iubesc – nu vei avea experiența împlinirii autentice. Motivul pentru care ne dezvoltăm este acela de a avea un lucru de preț pe care să-l dăruim.

Nevoia 6: Contribuția
Secretul vieții este dăruirea. Viața nu înseamnă eu, ci noi. Atunci când împartășesti, se amplifică tot ceea ce simți.
Viața este în realitate despre crearea de însemnătate. Și însemnătatea nu provine din ceea ce primești, ci din ceea ce dăruiești. La urma urmei ceea ce obții nu te va face niciodată fericit pe termen lung. Dar persoana care devii și lucrurile cu

Înscrie-te la Newsletter

Ai acces la știri de ultimă oră despre antreprenoriat

Te-ar putea interesa...

Educatie antreprenoriala

Responsabilitate socială

Responsabilitatea Socială a Companiilor (Corporate Social Responsibility – CSR) este un subiect prezent din ce în ce mai mult pe piaţa mediului de afaceri