Cum poate un lider tânar să se facă ascultat?

Sunt mulți lideri tineri dispuși să-și împărtășească viziunea și care vor să știe de ce nu toată lumea sare imediat în ajutorul lor pentru a o pune în practică. De fapt cred că toți am fost în situația asta. Am venit la primul loc de muncă cu vise mărețe și cu experiență zero. Voiam ca oamenii să mă urmeze instantaneu și să-mi împlinească viziunea. Ma întrebam adesea: „În ce momente nu te urmează oamenii?”, sau : „Cum pot să-mi construiesc credibilitatea?”.

Până nu ai credibilitate, nici măcar nu te astepta ca ceilalți să fie entuziasmați de viziunea ta. Nu-ți va merge. Trebuie să câștigi încrederea oamenilor înainte ca ei să te asculte. Iar încrederea o câștigi dând dovadă de caracter și competență.

Ceea ce spui va cântari mult mai greu decât ceea ce ești . Toți te vor urmări însă ca să vadă dacă ceea ce spui corespunde cu ceea ce faci. Dacă ai dat dovadă de caracter și de competență, credibilitatea ta va continua să capete greutate, până când ceea ce ești are probabil o influență mai mare decât ceea ce spui.

Pe măsură ce oamenii au din ce în ce mai multă încredere în tine, și influența ta va fi mai mare.

„Frumusețea încrederii constă în faptul că înlătură temerile și îți permite să mergi mai departe , ca să rezolvi și alte probleme. Încrederea înseamnă siguranță” Stephen Covey

Ca să-ți demonstrezi competența atunci când iei startul în leadership, începe cu elementele de bază:

Muncește mult. O etică profesională corectă nu poate fi înlocuită cu nimic altceva. Oamenii îi respectă pe cei care muncesc din greu.

Gândește pe termen lung. Dat fiind că deciziile pe care le iei îți afectează echipa, este de două ori mai important să începi având în minte rezultatul final și să identifici prioritățile.

Dă dovadă de excelență. Cu cât ești mai bun în ceea ce faci, cu atât este mai mare credibilitatea de care te bucuri la început.

Du lucrurile la bun sfârșit. Liderii buni finalizează toate sarcinile.

Ca să le transmiți membrilor echipelor într-o perioadă scurtă de timp faptul ca ai caracter, ține cont de următoarele sfaturi :

Arata-le celor pe care-i conduci că îți pasă de ei. De fiecare dată când își face apariția un lider nou, cei din echipă își trei întrebări. Îi pasă de mine? Mă poate ajuta? Pot să am încredere ăn el? Dacă îți pasă de oameni și le arăți asta, ei vor putea să vadă că ețti o persoană cu caracter.

Dă dovadă de corectitudine. Fiindcă orice lider nou vrea să-și impresioneze oamenii , încearcă uneori să-și mascheze propriile greșeli . Este exact opusul a ceea ce ar trebui să facă. Cănd deciziile lui nu se dovedesc a fi cele discutate inițial, liderul le datorează subordonaților explicații și scuze. S-ar putea să fie neplăcut pe moment, dar acest lucru va conferi credibilitate. Dacă își pot repara greșelile , atunci este și mai bine.

Spune adevărul. Cănd există o concordanță între cuvinte și acțiunile liderilor, subordonații știu că pot avea încredere în ei. Onestitatea conferă integritate viziunii și credibilitate celui care a creat-o. Pe termen lung oamenii apreciază adevărul -chiar și pe cel mai dur.

Țelul tău este să câștigi atât de multă credibilitate încât oamenii să adere la stilul tău de leadership și să nu-și piardă niciodată încrederea în tine, deoarece, în caz contrar, credibilitatea ta în cadrul organizației se evaporă.

Te-ar putea interesa...

Înscrie-te la Newsletter

Ai acces la știri de ultimă oră despre antreprenoriat

Educatie antreprenoriala

Cum crești o afacere mică?

Creșterea unei afaceri mici poate fi un proces complex, dar cu o planificare adecvată, strategii bine gândite și execuție eficientă, poți să îți maximizezi