Sunt banii tai! Este viata ta! Preia controlul

„Banii sunt un slujitor bun, dar un stapan rau” Sir Francis Bacon.

Putine cuvine au puterea de a declansa emotii umane atat de extreme.

Multi dintre noi refuzam pana sa si vorbim despre bani. La fel ca religia, sexul sau politica, subiectul este tabu la masa de seara si adeseori interzis la locul de munca.

Am putea discuta despre avere intr-o societate destinsa, dar banii sunt expliciti. Sunt vulgari. Sunt de prost gust. Sunt extrem de personali si au o incarcatura mare. Ei pot face pe oameni sa se simta vinovati atunci cand ii au – sau rusinati atunci cand nu ii au.

Dar ce inseamna de fapt?

Pentru unii dintre noi, banii sunt ceva vital si crucial, dar nu suprem. Sunt pur si simplu o unealta , o sursa de putere utilizata in slujba altora si a unei vieti traite bine. Unii sunt consumati de o foame de bani atat de mare, incat ii distruge atat pe ei, cat si pe toti cei din jurul lor. Unii sunt chiar dispusi sa renunte , pentru a-i dobandi, la lucruri care sunt de departe mai valoroase : la sanatatea lor , la timpul lor, la familia lor, la stima de sine si , in unele cazuri , chiar la integritatea lor.

In esenta lor , banii inseamna putere.

Am vazut cu totii cum banii pot avea puterea sa creeze sau sa distruga . Ei pot finanta un vis sau pot incepe un razboi. Poti oferi bani in dar sau ii poti manui ca pe o arma . Banii pot fi utilizati ca o expresie a personalitatii , a creativitatii si ideilor noastre – sau a frustrarii , furiei si urii. Pot fi folositi pentru a influenta guverne si indivizi. Unii se casatoresc pentru ei si apoi descopera adevaratul pret.

Dar noi stim cu totii ca, la un anumit nivel, totul este o iluzie. In ziua de azi, banii nu mai sunt nici macar aur sau hartie , ci doar niste cifre de zero si unu in computere bancare. Ce sunt ei? Sunt ca o entitate care isi schimba forma sau ca o panza, capatand orice semnificatie sau emotie pe care o proiectam asupra lor.

Pana la urma, nu bani urmarim noi sa obtinem …nu-i asa? Ceea ce urmarim noi in realitate sunt sentimentele, emotiile pe care credem ca le pot crea banii :

  • acel sentiment de imputernicire,
  • de libertate,
  • de siguranta,
  • de a-i ajuta pe oamenii pe care ii iubim si pe cei care au nevoie,
  • de a avea de ales, si
  • de a ne simti vii

Banii sunt cu siguranta unul dintre modurile in care ne putem transforma visurile in realitatea pe care o traim.

Dar chiar daca banii sunt doar o perceptie , un concept abstract, nu asta este perceptia daca nu ai suficienti. Si un lucru e sigur : fie ii folosesti tu, fie te folosesc ei pe tine. Fie tu stapanesti banii, fie la un anumit nivel, banii te stapanesc pe tine.

Felul in care tratezi banii reflecta felul in care tratezi puterea. Sunt un blestem sau o binecuvantare? Un joc sau o povara?

Dar daca banii nu ar conta?

Cum te-ai simti daca nu ar mai trebui sa-ti faci griji ca trebuie sa mergi la birou in fiecare dimineata , sa-ti platesti facturile sau sa-ti finantezi pensionarea?

Cum ar fi sa-ti traiesti viata dupa conditiile dictate de tine? Ce ar insemna sa stii ca ai ocazia sa iti incepi propria afacere sau ca ti-ai putea permite sa cumperi o casa pentru parintii tai si sa-ti trimiti trimiti copiii la facultate sau sa ai libertatea sa calaltoresti prin lume?

Adevarul este ca foarte multi dintre noi ar continua sa lucreze, pentru ca asa suntem programati . Dar ar face-o de pe o pozitie a bucuriei si abundentei . Munca noastra ar continua , dar calvarul competitiv ar lua sfarsit. Am munci pentru ca vrem, nu pentru ca trebuie.

Asta inseamna libertatea financiara.

Te-ar putea interesa...

Înscrie-te la Newsletter

Ai acces la știri de ultimă oră despre antreprenoriat

Educatie antreprenoriala

Cum crești o afacere mică?

Creșterea unei afaceri mici poate fi un proces complex, dar cu o planificare adecvată, strategii bine gândite și execuție eficientă, poți să îți maximizezi