Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.
SES Urban
In ceea ce priveste sprijinul acordat in vederea infiintarii celor 21 de intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie rezultate ca urmare a celor 21 de planuri de afaceri declarate castigatoare in faza I de implementare cei 3 Mentori dezvoltare, implementare si monitorizare intreprinderilor sociale, distribuiti conform celor precizate la activitatea I.6 vor asigura tot sprijinul necesar pentru cei 21 de antreprenori sociali in vederea infiintarii noilor intreprinderi sociale.
Astfel se va asigura fapul ca toti cei 21 de castigatori ai planurilor de afaceri vor reusi sa infiinteze intreprinderile sociale.
Pentru toate întreprinderile sociale sprijinite trebuie să se finalizeze procedurile legale de înființare, în conformitate cu legislația specifică aplicabilă, până cel târziu în luna 12 de implementare a proiectului.
Înainte de semnarea cu beneficiarii de ajutor de minimis a contractelor de subvenție, în baza cărora acordă ajutorul de minimis, beneficiarul finanțării nerambursabile (administratorul schemei de antreprenoriat si administratorul schemei de ajutor de minimis va informa beneficiarii de ajutor de minimis cu privire la caracterul de minimis al ajutorului ş i are desemenea obligația verificării respectării criteriilor de acordare a ajutorului de minimis prevăzute în Regulamentul 1407/2013.
Toate contractele de subvenție de minimis încheiate între administratorul schemei de minimis și beneficiarii ajutorului de minimis vor fi încheiate până cel târziu în ultima zi de implementare din luna 12 de implementare a proiectului.
Toate contractele de subvenție încheiate după ultima zi de implementare a lunii 12 de implementare a proiectului vor fi declarate neeligibile.
Sprijinul va consta in consultanta si asistenta permanenta pentru realizarea documentatiei necesare deschiderii intreprinderilor sociale, sprijin la nevoie inclusiv prin deplasarea mentorului ca insotitor pentru noul antreprenor social la institutiile abilitate in domeniu. In functie de specificul fiecarui plan de afaceri vor fi realizate documentele necesare intreprinderilor sociale.
Totodata, cei 3 mentori vor acorda sprijin in vederea intocmirii documentatiei statutare a noilor intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie astfel incat cele 21 de noi entitati sa dobandeasca statutul de intreprindere sociala/intreprindere sociala de insertie, dupa caz. Pana la finalul lunii 12 de implementare toate cele 21 de intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie vor fi infiintate. Dupa infiintarea celor 21 de intreprinderi sociale vor fi semnate contractele de subventie de minimis.
Trebuie sa mentionam faptul ca prin dezvoltarea celor 21 de intreprinderi sociale /intreprinderi sociale de insertie proiectul propus spre finantare contribuie la indeplinirea obiectivelor din Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022—2027 si anume „Reducerea cu cel puțin 7% față de anul 2020 a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, până în anul 2027“ obiectivul specific 2 „2 Investiții sociale pentru promovarea coeziunii“, prin asigurarea implementării unei scheme de ajutor de minims destinata finantarii procesului de implementare a 21 de planuri de afaceri dezvoltate la nivelul celor 21 de inteprinderi sociale sprijinite se are in vedere implementarea măsurii 2.2.2.2 „Inițierea unor măsuri de sprijin, de natura ajutorului de stat, pentru înființarea întreprinderilor sociale și/sau pentru susținerea întreprinderilor sociale de inserție, inclusiv în comunitățile marginalizate/defavorizate și/sau înființate de grupuri vulnerabile, inclusiv pentru dezvoltarea serviciilor sociale“.
Astfel, dupa cum am aratat in cadrul sub-activitatii I.5 Organizarea concursului de planuri de afaceri in vederea finantarii a 21 de intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie au fost acordate punctaje suplimentare pentru acele planuri de afaceri care urmeaza sa:
a) dezvolte o intreprindere sociala de insertie (in conformitate cu prevederile legii 219/2015 – art. 10 litera a) are, permanent, cel putin 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil, astfel incat timpul de lucru cumulat al acestor angajati sa reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor;
b) are ca scop lupta impotriva excluziunii, discriminarilor si somajului prin insertia socioprofesionala a persoanelor defavorizate).
Mai mult de atat pentru a asigura impact maxim asupra cresterii gradului de ocupare al persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile au fost acordate punctaje suplimentare planurilor de afaceri care conduc la intreprinderi sociale ce urmeaza sa angajeze persoane apartinand grupurilor vulnerabile persoane cu dizabilitati. Toate aceste elemente contribuie la atingerea obiectivelor din Strategia Nationala pentru Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei. Prin infiintarea si finantarea sub forma de ajutor de minimis celor 21 de inteprinderi sociale proeictul contribuie la atingerea obiectivului general al Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca „Creșterea ocupării de calitate, în condiții de sustenabilitate, astfel încât, până la sfârșitul anului 2027, rata de ocupare a populației 20-64 ani să fie de 75%.“ – obiectivul specific 1 „Integrarea durabilă pe piața muncii a forței de muncă disponibile“ ca urmare a implementării măsurilor specificate in directia de actiune „2 Promovarea, dezvoltarea și consolidarea inițiativelor /oportunităților de antreprenoriat și economie socială vizând crearea de locuri de muncă de calitate“ si anume „dezvoltarea unor instrumente și structuri colaborative/participative, cu rol în monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale în România, promovarea, sensibilizarea și conștientizarea asupra antreprenoriatului social și economiei sociale, sprijinirea din punct de vedere organizațional și tehnic a entităților de economie socială“ si respectiv „scheme de antreprenoriat social, care să combine sprijinul antreprenorial pre start-up și acordarea de granturi pentru start-up-uri de economie socială, în vederea activării potențialului de dezvoltare al sectorului economiei sociale“.
Un ultim aspect ce trebuie mentionat este faptul ca prin intermediul proiectului se asigura deazvoltarea sustenabila a 21 de intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie care promoveaza dezvoltarea durabila si utilizarea rationala a resurselor. Astfel dupa cum am aratat in sectiunea destinata sub-activitatii I.5 vor fi acordate punctaje suplimentare pentru acele planuri de afaceri propuse spre finantare care presupun activitati/investitii care contribuie in mod concret la sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid ce carbon si eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor si promoveaza astfel dezvoltarea economiei verzi bazata pe competente verzi, asumam ca si rezultat faptul ca cel putin 10% din planurile de afaceri finantate prin intermediul schemei de minimis sa propuna activitati ce vor promova concret sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor (minim 3 planuri de intreprinderi sociale).
Din punct de vedere al resursei umane implicate au fost incluse in echipa de implementare urmatoarele pozitii – 1 Coordonator activitate de mentorat si monitorizare, si 3 pozitii de Mentor pentru dezvoltarea, implementarea si monitorizarea intreprinderilor sociale. Pentru pozitiile de mentorat si monitorizare a fost calculata o proportie de 7 intreprinderi sociale /fiecare mentor cu norma de 4h/zi din care 2/3 din timp este alocat procesului de consiliere/mentorat (sub-activitatea A.I.6) si 1/3 din timp este alocat procesului de sprijin pentru infiintarea inteprinderii sociale (sub-activitatea A.I.7)
R.1.12 – 21 de noi intreprinderi sociale infiintate de catre castigatorii concursului de planuri de afaceri pe baza celor 21 de planuri de afaceri selectate.
Prima pagină » Ses Urban » Derularea programelor de formare profesională
Dast Training Center SRL
Pagina Facebook a proiectului